top of page

Covid19 Pandemisi Sürerken Otomobil Paylaşımı Nasıl Algılanıyor?

Merhabalar,

Sizlerle daha önceki yazılarımda paylaşmıştım. Otomobil Paylaşımı dakikalık ya da saatlik otomobil kiralama modeli olarak son yıllarda hızla gelişiyor. Hem ekonomik, hem de çevreye duyarlı bir iş modeli olarak dikkat çekiyor.

Peki, bu iş modeli Covid 19 pandemisinden kendisini koruyabiliyor mu? Bu yazımda İngiliz hükümetinin desteklediği nidirect.gov.uk sitesinde çıkan bir yazıdan bahsedeceğim.

Her gün yollara binlerce yeni otomobil çıkıyor. Otomobil paylaşımı giderek daha popüler iş alanı olmaya devam ediyor. Çünkü otomobil paylaşımı trafik sıkışıklığını azaltıyor, daha az Co2 salımı yapıyor, otoparkları rahatlatıyor ve cebinizdeki parayı daha az harcamanızı sağlıyor.

Eğer yolculuk otomobil içinde iki veya daha fazla insanla birlikte yapılıyorsa seyahat masrafları paylaşılarak ekonomi sağlanıyor.

Otomobil paylaşımı organize bir işletme düzeni içinde şirketlerce bir hizmet olarak sunulduğu gibi, kendi otomobilleriyle işine birlikte giden iş arkadaşları arasında da yapılabiliyor.

İçinde bulunduğumuz 2020 yılı hepimiz için Covid19 pandemisinin hayatımızı büyük ölçüde etkilediği bir yıl oldu kuşkusuz. Peki bu pandemi günlük hayatımızı nasıl etkiliyor?

Olabildiği kadar evlerimizde kalıyor, evden çalışıyoruz.

Olabildiği kadar az insanla temas etmeye çalışıyoruz.

İhtiyaçlarımızı olabildiği kadar internet ortamından gidermeye çalışıyoruz.

İşi nedeniyle evden çalışamıyor durumda olanlarımız ise Covid19 riskini en aza indirecek ulaşım yöntemlerini tercih ediyorlar.

Yürüyerek veya bisikletle işe gidip gelinebiliyorsa en emin korunma yolu bunlar. Ama bunun için de sosyal mesafeyi koruyabilmek, özellikle trafik ışıklarında karşıdan karşıya geçerken ya da kalabalık yollarda çok önemli.

Eğer toplu taşıma sistemleriyle işe gitme gereği varsa, yani iş yeri mesafesi uzaksa, o zaman otomobil paylaşımı yapılması gereken en emniyetli seçim olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü otomobil paylaşımı sayesinde;

. Maske veya yüz siperliği kullanılarak otomobil içindeki az sayıda insanın kendisini koruması mümkün olabiliyor.

. Toplu taşıma sisteminde bulunan kalabalıktan uzak durulabiliyor.

. Birden fazla insanın birbiriyle yakın zaman geçirmesi minimum zamana iniyor.

. Otomobilin iyi havalandırılması ve maske kullanımı, mümkün olduğunca camların açılması salgına karşı etkili oluyor.

Sitede yayınlanan yazı ayrıca şu tavsiyelerde bulunuyor:

.Otomobil paylaşımında ya her zaman aynı kişilerle birlikte bulunulması,

. Ya da otomobil içinde olabildiği kadar ayrı oturacak şekilde insan bulunması. Örneğin, iki kişi aynı otomobilde ise yolcu olanın sağ arka koltukta oturması, soldan direksiyona sahip bizim trafik düzenimizde faydalı olacaktır.

Keza, her seyahat sonrası elle dokunulan kapı kulpları, emniyet kemerleri, direksiyon, vites kolu gibi aksamların mutlaka sterilize edilmesi.

Daha önce virüs taşıdığı belirlenen kişilerin iyileştikten sonra otomobil paylaşması durumunda, beraberindeki kişilerin bunun farkında olmalarının sağlanması.

Sonuç olarak bizlerin dikkati ve hassasiyeti çok çok önemli. İsteyen okurlarım daha detaylı bilgiyi https://www.nidirect.gov.uk/articles/car-sharing adresinde bulabilirler.

Hepinize pandemiden uzak, sağlıklı ve kazançlı bir hafta diliyorum.


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page