top of page

Avrupa’da Otomobil Paylaşımı İçin Yeni Bir Yatırım

Güncelleme tarihi: 1 Ağu 2021



Avrupa’da bu ay başında duyurulan yeni yatırımdan söz etmek istiyoruz. 2010 lu yılların başından itibaren ABD menşeli UBER ile daha çok duyulmaya başlayan otomobil paylaşımı Covid 19 pandemisi sürerken daha da çok ilgi kazandı. Toplu taşıma araçlarından uzak durmaya özen gösteren kullanıcılar, otomobil satın almak yerine kısa süreli kiralamaya yöneldikçe bu alanda yeni girişimciler doğal olarak gündeme geliyor.


Cnbc tarafından 4 Mayıs 2021 Salı günü servis edilen haber, UBER‘in rakibi BOLT‘ un otomobil paylaşım işine güçlü bir giriş yaptığını duyurdu. Estonya menşeli bir şirket olan BOLT, aslında UBER gibi kısa süreli yolculuk paylaşımı yapmasıyla biliniyor. Ancak bu kez tamamen dijital platformdan kısa süreli otomobil kiralama modeli olan otomobil paylaşımı işine girdi. Böylece Avrupa pazarındaki paylaşım işinde kazancını çeşitlendirmeyi hedefliyor. Tıpkı Zipcar ve Drivy gibi BOLT firması da, müşterilerin talep ettikleri takdirde dijital uygulama üzerinden kısa süreli otomobil kiralamalarını sağlıyor. BOLT‘ un dijital uygulaması aynı zamanda taksi çağırma, bisiklet ve elektrikli skuter kiralama ile yiyecek siparişi imkanı da veriyor.


Bu yıl içinde Avrupa genelinde başlayacak otomobil paylaşımı için BOLT 24 Milyon $ yatırım yapacak. İlk olarak işletmenin Estonya‘nın başkenti Talinn‘de başlayacağını belirtelim. Talinn kenti aynı zamanda BOLT‘un genel merkezinin olduğu kent.

İlk aşamada 500 otomobil tahsis edildi. Filo içinde Toyota Yaris, VW Golf ve Skoda Scala gibi B ve C segment otomobillerin yanı sıra Toyota CHR, VW Troc, Skoda Kamiq gibi Crossover modeller de var. Ek olarak elektrik motorlu VW Id3 ve üst segment VW Arteon modellerini de kısa süreli kiralamak mümkün.


Kiralama fiyatları ise otomobil tipine bağlı olarak oldukça rekabetçi görünüyor. Örneğin Toyota Yaris‘i saati 3,90 € ve 0,15 €/km fiyata kiralamak mümkün. yani, 10 km sürüş için 2 saatlik kiralama bedeli 9,30 € ediyor. Bizim paramızla 100 TL. Kullanıcılar otopark ve yakıt için başka bedel ödemiyorlar. Şirketin kurucusu ve CEO’ su Markus Villing , BOLT sayesinde kullanıcıların kendi otomobillerinden vazgeçeceğini söyleyerek büyük bir iddiayı ortaya koyuyor. BOLT, Avrupa ve Afrika’da toplam 40 ülkede 50 milyon kullanıcı hedefiyle yola çıkan 2 Milyar $ değerinde bir şirket. Aralık 2020 itibariyle 150 Milyon € nakit ürettiği gibi, geçen ay Dünya Bankası‘nın Uluslararası Finans Kuruluşu olan IFC‘ den 20 Milyon € daha fon almış durumda.


Ben, BOLT şirketinin uygulayacağı fiyat politikası ile Avrupa pazarında büyük ses getirecek gibi görünüyor. Ülkemizdeki benzer otomobil paylaşımı şirketlerinin uyguladıkları birim fiyatlara dahi baktığımızda bunu görebiliyoruz. Özellikle ülkemizde bireylerin artık alabilmeleri neredeyse imkansız hale gelen otomobil fiyatları nedeniyle otomobil edinmek yerine kısa süreli kiralamayı tercih edeceklerinden hiç kuşkum yok. Nitekim ülkemizde otomobil paylaşım pazarının lideri olan Moov By Garenta‘nın yanı sıra TikTak, YoYo, Zipcar gibi girişimlerin yatırım atakları buna örnek. Bir de elektrik motorlu otomobiller devreye girerse, ülkemizdeki gençlerin otomobil paylaşımına nasıl daha çok ilgi göstereceklerini hep birlikte göreceğiz.



5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page