Merhabalar,
Yeni bir ümitle yeni bir yıla girdik. Çok zorlu bir 2020 yılı bitti diye hepimiz gerçekten seviniyoruz. Ama acaba tüm zorluklar 2020 yılında mı kaldı? Değil elbette.. Hala Covid19 pandemisi tüm şiddetiyle sürüyor. Global ekonomiler ciddi şekilde daraldı. İşsizlik ciddi boyutlarda. Üstüne üstlük bir de kuraklık tehlikesi kapıda. Ama yine de 2021 yılına dair umut dolu bir gelecek beklentimizi yeşertiyor içimizde. Covid19 aşısının uygulanmaya başlaması, ülke ekonomilerinin toparlanma beklentisi, çevre değerlerinin daha çok farkına varmamız, dünyada giderek azalan kaynakları artık hoyratça harcamak yerine paylaşmayı düşünmemiz ümitleri besliyor..
İşte burada paylaşmanın, paylaşarak ekonomi üretmenin 2021 yılına damgasını vurması benim kişisel dileğim. Bu amaçla 2020 yılı biterken kurucu ortağı olduğum VESİİLE A.Ş tarafından iş hayatımızdaki girişimci iş insanlarına ilham vermesini umduğum PAYLAŞ isimli bir kitabımız yayınlandı.
Bu kitabımız girişimcilere şunları söylüyor:
Geçen zaman, ekonomik modellerin insan ihtiyacının artmasını ve sahiplenme duygusunu tetikleyerek akıp gitti. Bu arada 21. yüzyıl ile birlikte giderek ekonomide yeni bir eğilimi fark etmeye başladık. Bir şeye sahip olmaktansa, ona önemli bir miktarda ödeme yapmaktansa, ihtiyaç duyduğumuz süre boyunca kullanıp bırakmak artık daha ilginç ve akılcı gelmeye başladı. Böylece atıl bekleyen varlıkların sahiplerine gelir kazandırması ve kullananların küçük ödemelerle ihtiyacı kadar o varlıklardan yararlanması imkanı ortaya çıktı.
Özellikle dijital dünyada yaşanan baş döndürücü gelişmeler, yokluğunu asla düşünemediğimiz akıllı telefonlarımız bu yeni ekonomik eğilimi milyonlarca insanın çok kısa sürede benimsemesini sağladı. Bu yeni eğilime Paylaşım Ekonomisi diyoruz.
Birçok ülkede, özellikle dünyamızın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerde girişimciler Paylaşım Ekonomisi sayesinde yeni ve büyük katma değerler üretiyor.
Yiyecek paylaşımından giysi ve eşya paylaşımına, otomobil paylaşımından konut paylaşımına, fikir paylaşımından finans paylaşımına kadar bir çok projenin hayata geçtiğini ve yüz milyarlarca ABD $ büyüklüğünde değer yarattığını görüyoruz. PAYLAŞ kitabı bu girişimlerin başarılı örneklerini veriyor.
Gerçi henüz Paylaşım Ekonomisi bütünleşik bir ekonomik modele ya da teorik temellere dayanmıyor. Genel ekonomi içinde niş bir çalışma alanı. Ancak inanılmaz bir potansiyel sunuyor. Gelecek için büyük fırsatlar olduğunu söylüyor. Tabii bu fırsatlar ülkemiz için de önümüzde duruyor.
Paylaşım Ekonomisi ‘nin geleneksel üretim ve tüketim yöntemlerinde köklü bir paradigma değişikliği getirdiğini PAYLAŞ kitabını okurken fark edeceksiniz. Ancak, geleneksel pazar yapısını tamamen değiştirecek bir makroekonomik büyüklüğe ulaşması biraz daha zaman alacak. Devletlerin hukuksal ve güvenlikle ilgili kaygıları tamamen ortadan kaldıracak düzenlemeleri tamamlaması gerekiyor. Yine de Paylaşım Ekonomisi, içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda ekonomik büyümenin adresi olmaya en kuvvetli aday.
PAYLAŞ kitabını www.vesiile.com/paylas adresinden temin etmeniz mümkün. Hepinize kaygılardan uzak, sağlık içinde ve tüm isteklerinizin gerçekleştiği yeni bir yıl dileklerimle,
İbrahim Aybar
Comments